Een H. Mis opluisteren in Gent door Arno Hochstenbach
Op 7 oktober gingen wij met ons koor, zeg maar koortje, naar de mooie historische stad Gent om daar in de prachtige St. Michielskerk een H. Mis op te luisteren.
Om 9 uur vertrokken wij met een bus van de firma Jacobs vanaf de Biesenhaof . De reis verliep naar wens dank zij enkele lieftallige dames die ons iets iets lekkers aan presenteerden in de zin van ‘n borreltje en een hapje. Dat bestond uit ‘eigen’ rèngelaotesjnaps, schijfjes dreugwoosj, blokjes kaas, gehaktballetjes en kersenbonbons. Heel attent van deze dames!
Nadat wij waren aangekomen bij de St. Michielskerk werd ons een ruimte aangewezen waar wij onze smoking en muziekmappen konden achterlaten. Eenieder ging hierna zijns weegs. Gent is een bezienswaardigheid. Waar men kijkt, altijd ziet men wel een kerktoren. Statige oude torens van kathedralen van kerken. Monumenten opzich! De Sint Michielskerk is al genoemd, de Sint Nicolaaskerk, de O.L.V. Sint Pieterskerk, de Sint Jacobs kerk, de Sint Annakerk en de Sint Baafskathedraal. Gehoord. Anna was de moeder van Maria, dus oma van Jezus. Weten wij dat ook.
In de Sint Baafskathedraal, uit de 14e eeuw hangt een schilderij “De aanbidding van het Lam Gods” van Jan van Eyk uit 1432. Deze kerk heeft 7 klokken waarvan de zwaarste een gewicht heeft van 5500 kg. Het mooie van al die kerken is dat ze allemaal in het centrum van de stad liggen. Imposant!
Wij hadden het weer niet mee. De meesten onder ons zochten een plek waar men gezellig kon verblijven en tevens iets nuttigen. Zo was er een oud slachthuis ingericht als restaurant. Het ‘Groot Vleeshuis’ zoals het hete. Daar was het goed toeven. Het was langwerpig gebouw uit 1400, een monument op zich. Binnen keek men naar boven tegen het gebint. Kunstzinnig hoe men die balken aan aan elkaar bouwden. Aan die balken hingen, door het hele gebouw, enkele honderden hammen te drogen die men kon kopen voor de prijs van 150 €.
Niet ver hier vandaan ligt het ‘Gravensteen. Een geweldige burcht. Gebouwd in 1180. Later werd dit een beruchte gevangenis met een gerechtshof. Nu is het een wapen en gerechtsmuseum.
Om 14.00 uur die middag was de planning, of een wandeling onder begeleiding of een rondvaart op de Leie door het middeleeuwse centrum van Gent. Wij, Rosalien en ik, hadden ons opgegeven voor rondvaart om de dood eenvoudige reden; het regende en de boot was overdekt. Deze tocht ging langs de oude gildenhuizen met die markante trapgevels. Indrukwekkend!
Om 16.00 uur was verzamelen geblazen in de St. Michielskerk waar wij ons in een ruimte konden omkleden in smoking. Na het inzingen betraden wij de kerk. Waaaw……! Wat een ruimte!
Het programma bestond wederom uit De Orthodoxe werken waarmee wij de laatste tijd veel succes hebben. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik bij deze uitvoering geen goed gevoel had, te veel spanning.
Ik had het te doen met onze dirigent die in verschillende werken alle zeilen bij moest zetten om tot een goed einde te brengen. Het kon ook niet anders. De helft van de zangers waren thuis gebleven.
Het koor dat er nu stond was zo klein dat enkele dames van ons koor, die halverwege in de kerk hadden plaats genomen, ons na afloop vertelden: “Als jullie piano zongen waren jullie bijna niet te horen, dat was jammer.” Wat zou het toch geweldig zijn geweest als in deze ambiance het ware Sweikhuizens mannenkoor had gestaan. Zo ‘n gelegenheid krijgen wij nooit meer. Ik vraag mij wel eens af: “Waarom wordt iemand lid van het koor en laat zich dan alleen zien als hij er zin in heeft. Het klinkt ouderwets, ‘plichtsbesef’, maar toch!
Na de H.Mis was het omkleden geblazen, om 19.00 uur vertrokken wij vanaf het St. Michielsplein richting het Van de Valk Hotel in Drongen voor het afsluitende driegangen diner.
Omstreeks 22.00 uur vertrok de bus vanuit Drongen richting Sweikhuizen met een tussenstop in Leuven voor het wisselen van de chauffeur. Om half een parkeerde de bus bij de Biesenhof, het was een lange maar geslaagde dag. En volgens de pastoor van de Sint Michielskerk voor herhaling vatbaar.